Viajar a Fez I Viatjar a Fes I Travel with Mi
Àfrica,  Marroc

Viatjar a Fes amb els 5 (+1) sentits

Sempre he pensat que els viatges aguditzen els sentits. Al canviar de ciutat, de país, al sortir del nostre entorn habitual, comencem a desenvolupar una alta capacitat per a connectar amb el nostre al voltant, per a mimetitzar-nos i integrar-nos d’una forma diferent al que ho fem quan estem en un ambient conegut.

Tot i que sempre m’havia rondat aquesta idea, no ha estat fins que he viatjat a Fes que ho he vist del tot clar. Les olors, els sabors, la sensació d’estar en una altra ciutat,… tot ha estat molt més intens en aquest viatge.

plaça Bab Rcif- Viatjar a Fes I Travel with Mi
Panoràmica de la plaça Bab Rcif

 

Benvingut i benvinguda a la vibrant i bulliciosa ciutat de Fes, una ciutat que enamora a través dels cinc sentits.

 

Índice

VIATJAR A FES AMB L’OLFACTE

Curtidors a Fes- Viatjar a Fes I Travel with Mi
Curtidors a Fes

És un dels sentits que més es desenvolupen en aquesta ciutat. El menjar, les espècies, o les adoberies on treballen la pell, desprenen una mescla d’olors que, encara que a vegades pot arribar a ser molt intensa, és molt característica.


Tant és així que Abdul, guia local de la ciutat des de fa més de 15 anys, ens va afirmar saber orientar-se per la Medina a través de l’olor dels seus carrers.

 

 

LA VISTA

Bab Bou Jeloud- Viatjar a Fes I Travel with Mi
Bab Bou Jeloud

La vista és un dels sentits que has de tenir més activat en moure’t pels carrerons de la Medina. Cavalls, rucs, bicicletes, persones transportant mercaderies, venedors… Has d’estar atent/a a aquest caos per a evitar-te algun ensurt.


Tot i així, et puc assegurar que els teus ulls gaudiran de valent davant d’aquest espectacle. I és que Fes enamora. Les seves portes, els seus colors, els seus mosaics,… No et deixaran indiferent!

 

 

EL GUST

Plats típics de Fes- Viatjar a Fes I Travel with Mi
Plats típics de Fes

Segurament és el sentit que més gaudeix a Fes. Espècies, aromes i picants s’uneixen en un ball gastronòmic.
Pots començar per un bon Couscous de xai o un Tajine de verdures. El pollastre a la llimona també és una molt bona recomanació.


Per als i les amants del dolç, us proposo tastar la Pastille, un tipus d’empanada dolça de pollastre amb canyella i sucre… Boníssima! Només per la gastronomia ja val la pena viatjar a Fes.


Després d’aquests àpats, pren un te a la menta per a facilitar la digestió. Deliciós.

 

 

L’OÏDA

Bab Rcif

Si és la primera vegada que visites un país musulmà, aquest és el sentit que més et sorprendrà des del moment en què trepitgis el país.
Cinc vegades al dia, des dels diferents minarets de les mesquites, es pot escoltar la crida a l’oració.


En aquest moment, la majoria de gent es dirigeix a les diferents mesquites per a resar. Una vegada finalitzat el rés, es torna a la rutina del dia a dia. És un moment molt curiós, un càntic molt atraient.

Si a més tens l’oportunitat de viatjar a Fes en l’època de Ramadà, ho viuràs més intensament. Durant el dia els carrers estan pràcticament desèrtics, però a mesura que va caient el sol i una vegada s’escolta la crida que dóna per finalitzat el Ramadà, la gent surt al carrer per celebrar-lo.

Els mercats obren, la gent s’ajunta per a menjar i la música i l’aldarull contrasta amb el silenci dels matins.


En aquest enllaç trobaràs les dates del Ramadà en 2020.

 

VIATJAR A FES AMB EL TACTE

Artesà de coure

“Toqueu, toqueu” ens deia l’orgullós propietari d’una botiga de teles a la Medina de Fes. I després de tocar les teles amb les que fabriquen mocadors, pashminas o bruses ho vam entendre. Tenen un tacte tan espectacular que de ben segur faràs lloc a la maleta per a endur-te alguns dels productes a casa.


D’altra banda, al mateix zoco ens trobem amb els treballadors de l’orfebreria, que amb gran cura i detall són capaços d’elaborar peces d’allò més boniques. Quin art!

 

 

Només ens quedaria el sisè sentit, el de la intuïció. I alguna cosa em diu que sou moltes les que esteu pensant en viatjar a Fes… Així que us deixo algunes imatges per acabar de convèncer-vos:

 

 

Per a qualsevol altre dubte sobre viatjar a Fes, aquí estic! 🙂

Hi heu estat? Està entre els vostres plans viatgers?

Us llegeixo als comentaris!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *