
Imprescindibles de Budapest
En aquest article et detallo els meus 10 imprescindibles de Budapest, també coneguda com la perla del Danubi.
He de confessar que vaig fer una llista llarguíssima amb activitats, plans i experiències a la ciutat i m’ha costat escollir només 10 imprescindibles de Budapest perquè es tracta d’una ciutat tan gran, amb tantíssima història que resumir-ho en únicament 10 plans se’m queda una mica curt així que no descarto publicar una segona part.
No m’agrada proposar una ruta fixa ja que crec que cada persona té el seu propi ritme i els seus propis interessos. Així que aquí et detallo els meus imprescindibles per a conèixer una ciutat tan plena d’encant com és Budapest.
Posa’t les vambes que comencem a recórrer els meus 10 imprescindibles de Budapest.
Índice
ELS MEUS 10 IMPRESCINDIBLES DE BUDAPEST
Tour per a conèixer la ciutat, el top dels imprescindibles de Budapest
Fer un tour per a conèixer la ciutat em sembla la primera activitat imprescindible per a fer a Budapest. Et recomano organitzar-ho per fer-la a la teva arribada. Així tindràs una idea general de la ciutat, podràs situar-te fàcilment i et serà molt còmode després tornar als llocs que més t’hagin agradat.
A més els i les guies et donaran recomanacions personalitzades perquè la teva estada a la ciutat sigui el més immersiva possible.
Em vaig quedar sorpresa de la quantitat de tours que s’ofereixen en una ciutat com Budapest: Per la ciutat, pel castell de Buda, tour de llegendes, tour pel barri jueu, tour de la II Guerra Mundial i fins a un tour de festa pels Ruin Bars de Budapest (sí, sí, continua llegint que més a baix t’ho explico).
Per a un primer contacte amb la ciutat jo et recomano el Free Tour per Budapest. És el que vaig fer jo i vaig quedar molt satisfeta. Va durar unes 2 hores, vam visitar els principals atractius del centre de la ciutat i em vaig emportar una gran quantitat de recomanacions gastronòmiques. De fet, després de fer aquest tour general vaig voler fer el del barri jueu però ja no em van quadrar les dates.
Així que no siguis com jo i ves amb la reserva feta des de casa. T’estalviaràs quedar-te amb les ganes!
Descobrir a peu el barri jueu de Budapest
Caminar és el que faràs a Budapest, una de les ciutats més boniques d’Europa, però creu-me si et dic que ho gaudiràs de valent. Un dels indispensables de Budapest és el barri jueu, no sols per la Gran Sinagoga sinó per tota la història que es respira als carrers.
Els imprescindibles del barri jueu de Budapest
- Visitar La Gran Sinagoga
La Gran Sinagoga, o Sinagoga de Dohány, és la segona més gran del món després de la sinagoga de Nova York. Va jugar un paper molt important a la ciutat de Budapest durant l’Holocaust perquè es va convertir en el centre de reunió dels jueus del guetto.
Pots comprar l’entrada per evitar cues aquí.
- Visitar el Museu Jueu
Aquest museu narra la història dels jueus de Budapest i la relació que van tenir amb l’anomenat barri jueu, convertit en guetto l’any 1944 quan els nazis van envair Hongria. Abans de la Segona Guerra Mundial s’estima que a la ciutat hi habitaven uns 200.000 jueus i que més de la meitat van perdre la vida en camps de concentració o en afusellaments a la vora del riu Danubi.
- Realitzar un tour pel barri jueu
Sens dubte em sembla la millor recomanació per a conèixer tota la història que van viure els carrers i edificis d’aquest barri. Pot arribar a ser una mica dur però val la pena per a fer-se una idea del que va succeir durant l’Holocaust.
Prendre una cervesa en un Ruin Bar, un altre dels imprescindibles de Budapest
Però, què és un ruin bar? Si ho traduïm literalment seria “bar en ruïnes” però res més lluny de la realitat.
La majoria de Ruin Bars es troben ubicats al barri jueu de Budapest i això no és casualitat. T’ho explico: Durant la Segona Guerra Mundial, quan milers de jueus van haver d’abandonar les seves cases per a traslladar-se al guetto, van quedar molts edificis deshabitats i van començar a deteriorar-se.
Amb el pas dels anys, a la dècada dels 90, molts joves van començar a ocupar els edificis i espontàniament van començar a sorgir bars i restaurants en aquests edificis en decadència. Podríem dir que en un inici aquests joves comptaven amb un pressupost molt baix així que als diferents bars acceptaven peces de mobiliari com a moneda de canvi. Així, per exemple, si portaves una cadira et donaven una cervesa i amb aquest curiós sistema van anar moblant els locals.
El govern de la ciutat es va adonar del potencial turístic i social que tenien aquests edificis i els va començar a llogar a un preu simbòlic per continuar recuperant la vida local de la ciutat.
El Ruin Bar més famós és el Szimpla Kert, on podràs prendre una cervesa assegut en una banyera, en un piano o pujat a una moto. També n’hi ha d’altres com el MazelTov, el Instant-Fogas, el Csendes o el Púder Bárszínház.
Tour Ruin Bar
Si vols passar una nit fantàstica descobrint 4 dels Ruin Bars més famosos de la ciutat d’una manera divertida i, a més, coneixent altres viatgers d’arreu, apunta’t a aquest tour de bars. Jo ho vaig fer i vaig passar una nit divertidíssima. Reserva el tour aquí.
Relaxar-te en un dels famosos balnearis
Caminar tot el dia per una ciutat com Budapest pot ser esgotador així que què hi ha millor que parar i relaxar-se en un spa o bany termal?
Budapest, també coneguda com a Ciutat dels Balnearis, títol que va rebre en 1934, té més de 115 fonts d’aigua termal de les quals brollen diàriament més de 70 milions de litres d’aigua termal.
Tot i que les aigües termals van adquirir el seu màxim protagonisme a principis del segle XX sent utilitzades com a remei per a curar algunes malalties, a Budapest els banys porten actius des de l’època de la dominació romana.
Budapest és la ciutat perfecta per combinar l’activitat i el descans. Els balnearis més famosos de la ciutat són Rudes, Gellert i Széchenyi.
Jo vaig aprofitar l’últim dia del meu viatge a Budapest per a passar unes hores relaxant-me i per recuperar forces després de les llargues caminades que vaig fer per la ciutat. Després de molt dubtar, finalment vaig escollir visitar el balneari Széchenyi perquè me n’havien parlat molt bé.
Em va semblar bonic però trobo que li falta una mica de manteniment. Si decideixes anar-hi et recomano que hi vagis a primera hora ja que després es comença a omplir de gent, grups d’estudiants, tours guiats i passa a ser de tot menys relaxant.
Aquí pots comprar les entrades pel balneari Széchenyi.
Gaudir de la gastronomia local
Per fi arribem a la meva part preferida dels viatges. La gastronomia. Normalment no tinc problemes per a menjar allà on vaig, m’agrada provar la gastronomia local i a Budapest et puc confirmar que vaig gaudir de valent.
Les especialitats culinàries de la ciutat són: la sopa de goulash (sopa densa amb carn i verdures), el langos (un tipus de pizza), el rakott krumpli (semblant al pastís de patata), el csirkepaprikás (un guisat de pollastre amb paprika i verdures) i de postres un kürtóskalács (una espècie de brioix dolç).
Com pots veure, en general acostumen a ser plats contundents, perfectes per a recuperar forces i entrar en calor quan les temperatures baixen i tens el cos fred de tant passejar per la ciutat. La majoria de les racions són generoses, ideals per a compartir i així poder provar diferents opcions. A més els plats són molt econòmics (TIP: paga sempre en moneda local i en efectiu, t’estalviaràs uns quants euros).
T’estic preparant un post amb els millors restaurants de Budapest. Si hi viatges en breus i encara no l’he publicat, escriu-me que et passo la llista sense problema 🙂
El barri de Buda
Com ja sabràs, Budapest és una ciutat formada per tres ciutats: Buda, Pest i Obuda (antiga Buda) que es van unir l’any 1873. Visitar el barri de Buda és, sens dubte, un dels imprescindibles de Budapest.
Què pots visitar a Buda?
- Bastió dels pescadors
El Bastió dels Pescadors és una de les imatges més típiques que hauràs vist de Buda. Es tracta d’un mirador situat al turó de Buda i des d’on obtindràs una preciosa panoràmica de Pest, sobretot del Parlament. La seva construcció va finalitzar l’any 1902 després de gairebé 20 anys d’obres i les seves set torres commemoren les set tribus fundadores del país.
- El castell de Buda
El castell de Buda, juntament amb el Parlament, és la imatge més icònica de la ciutat i rep el sobrenom de Palau Reial perquè va ser la residència dels reis d’Hongria. En l’actualitat alberga el Museu d’Història de Budapest, la biblioteca Széchenyi i la Galeria Nacional.
- Tour pel barri de Buda
Si el que vols és caminar per aquest icònic barri mentre vas descobrint la història i les curiositats de l’entorn no dubtis a realitzar un tour pel Castell de Buda. També tens l’opció de realitzar el tour nocturn que et recomano fer si el que vols es gaudir de les vistes espectaculars al barri de Pest.
Visitar el Parlament de Budapest
Normalment no acostumo a entrar als edificis governamentals perquè no em semblen molt atractius en general, però escoltant opinions d’altres viatgers que vaig anar coneixent a Budapest i després d’haver-me enamorat de les vistes nocturnes del Parlament il·luminat em vaig decidir a comprar l’entrada.
És un edifici espectacular, és el tercer parlament més gran del món (per darrere del de Romania i l’Argentina), es va acabar l’any 1902 i té més de 600 habitacions. Amb aquestes dades, no podia ser sinó l’edifici més icònic de la ciutat.
M’encantaria explicar-te que bonic és per dins i la d’històries que amaga al seu interior però em vaig equivocar amb la data de la reserva i vaig comprar l’entrada per a un dia després que finalitzés el meu viatge.
Tot i així vaig anar a provar sort però a l’entrada del Parlament em van dir que tenen l’aforament limitat i que no podria entrar. Al principi em va fer ràbia perquè en tenia moltes ganes però al final vaig pensar que era una bona excusa per tornar a Budapest.
No siguis com jo i reserva la teva entrada aquí.
El Mercat Central de Budapest
El Mercat Central de Budapest es va construir l’any 1897 i és el més antic de la ciutat.
Durant la Segona Guerra Mundial l’estructura va patir danys importants i es va anar deteriorant. L’any 1991 estava en un estat tan ruïnós que va haver de tancar fins al 1994, quan va reobrir al públic.
El mercat es divideix en tres nivells: El soterrani, on estan la majoria de botigues d’espècies; la planta baixa, on veuràs com és la vida quotidiana dels locals entre parades de fruites, verdures, carns,… i la primera planta, on trobaràs les paradetes de souvenirs i alguns llocs de menjar tradicional hongarès. Et recomano que provis els famosos langos.
L’accés és gratuït i està obert de dilluns a dissabte.
L’Opera Nacional d’Hongria
L’Òpera Nacional d’Hongria és un altre imprescindible de Budapest. Construïda entre el 1875 i el 1884, va ser finançada pel mateix emperador d’Àustria i rei de Bohèmia, Francesc Josep I. Aquest va posar una única condició al finançament: que l’Opera de Budapest no fos més gran que la de Viena.
L’exterior de l’edifici està decorat amb escultures de músics i compositors famosos.
Visitar-la em sembla un pla ideal per a suportar els dies més freds i plujosos de la capital hongaresa. Tens dues opcions de visita:
– Comprar una entrada per a una visita guiada: És molt interessant i informativa, dura aproximadament una hora i es pot realitzar en castellà.
– Comprar una entrada para una ópera o ballet: Hi ha actuacions gairebé diàriament i són realment molt econòmiques.
Pots reservar la teva entrada aquí.
Aquesta és, sens dubte, una de les experiències que considero imprescindibles de Budapest. Recórrer el Danubi en un vaixell panoràmic és una experiència memorable sobretot si navegues al capvespre per poder contemplar el barri de Buda i de Pest il·luminats.
Hi ha moltes opcions per a gaudir de les vistes de la ciutat navegant pel Danubi, aquestes són les més típiques:
- Passeig amb vaixell al capvespre: Durant 1 hora gaudiràs del passeig amb vaixell i de les vistes de totes dues ribes de la ciutat de Budapest i dels seus edificis més emblemàtics, com el Parlament, l’Hotel Gellert, el Castell de Buda o el Bastió dels Pescadors.
- Passeig amb vaixell i dinar: Durant 90 minuts navegaràs pel riu Danubi, gaudiràs d’un bufet lliure ple d’especialitats hongareses i et sorprendràs amb les vistes de la ciutat des de la terrassa panoràmica del vaixell. La sortida és a les 14h.
- Passeig amb vaixell, amb sopar i música en directe: Amb aquesta opció gaudiràs de les vistes nocturnes, bufet lliure de sopar i música en directe. La sortida pot ser a les 19h o a les 22h i té una durada de 90 minuts aproximadament.
Mapa dels imprescindibles de Budapest
A continuació et deixo aquest mapa amb les ubicacions dels meus imprescindibles de Budapest perquè et serveixin a l’hora de planificar el teu viatge. En breus inclouré també els millors restaurants de Budapest, així que no dubtis a guardar-lo.
NOTA: Pont de les cadenes: Quan vaig ser a Budapest, al setembre de 2022, el famós pont de les cadenes estava tancat per manteniment. Està previst que torni a obrir al desembre de 2022 per al trànsit rodat i al gener de 2023 per als vianants.
Què t’han semblat aquests 10 imprescindibles de Budapest? N’afegiries algun més?

