Postal de Sitges
Catalunya

Curiositats de Sitges

Si has arribat aquí, a llegir aquest article de Curiositats de Sitges, és que ets una persona inquieta i curiosa com jo! Gaudeixes descobrint els destins des d’una perspectiva diferent? Si és així, has arribat al post ideal per conèixer una mica més sobre aquest poble del Mediterrani.

Si continues llegint entendràs perquè les cases del centre històric destaquen per estar pintades en blau i blanc, coneixeràs la relació entre Sitges i Donostia, descobriràs on pots fer un retir espiritual budista i t’explicaré on pots trobar obres d’art del mateix Picasso.

Postal de Sitges

Què, et pica la curiositat? Comencem amb la primera de les curiositats de Sitges!

 

Índice

Obres de Picasso i El Greco a Sitges

El cau FerratSabies que a Sitges pots trobar obres originals del mateix Picasso? I d’El Greco? Tens l’oportunitat de veure-les al museu del Cau Ferrat, que va ser la residència- taller del pintor Santiago Rusiñol.

Entrar en aquest Museu de Sitges, declarat Museu d’Interès per la Generalitat de Catalunya, és com entrar a la cambra dels secrets del Modernisme. Una explosió de color i art que no et deixarà indiferent!

Al seu interior, a part d’una extensa col·lecció d’escultura, ferro forjat, ceràmica i vidre, podem trobar-nos amb algunes obres d’El Greco i 5 petites peces del famosíssim Picasso. Això sí, no t’esperis trobar grans quadres plens de color i surrealisme, més aviat es tracta d’unes petites peces que va pintar en els seus inicis com a artista. Una de les curiositats de Sitges més destacades sens dubte.

 

La 5th Avenue, també a Sitges

Sí, sí, tal i com ho llegeixes. Sitges, com a destí de moda que és, també compta amb la seva pròpia Cinquena Avinguda.The 5th Avenue de Sitges

Però espera! Quan busquis la 5th Avenue de Sitges, no t’imaginis una gran avinguda comercial, abarrotada de turistes i plena de botigues luxoses com el famosíssim carrer de Nova York. Més aviat hauràs de buscar un petit i estret carreró situat al centre històric de Sitges que ha estat batejat popularment amb aquest nom per la població local, destacant el seu bon sentit de l’humor.

Per a arribar-hi, hauràs de buscar-lo pel seu nom real: Corraló de la Rectoría, situat al costat del Palau Maricel. Es tracta d’un dels llocs més fotografiats de la ciutat per les bonques vistes que ofereix al Mar Mediterrani.

Tot i que és possible que t’hagi passat com a mi i malgrat haver estat a Sitges desenes de vegades, mai abans havia reparat en aquest petit carreró.

 

Un tros de Donostia a Sitges

Si et pregunto per un dels elements més representatius de la ciutat de Donostia/Sant Sebastià segurament pensaràs en la famosíssima platja de la Concha i la seva barana blanca, oi? I quina relació te Donostia amb les curiositats de Sitges?

Doncs veuràs, aquest emblema donostiarra ja no és exclusiu de la ciutat del nord i és que l’any 2009 l’Ajuntament de Donostia va regalar una rèplica de la seva famosa barana al poble de Sitges per tal de situar-la a la platja de Sant Sebastià, al centre històric de la ciutat.

Sitges i Donostia

L’alcalde de Sitges d’aleshores, Jordi Baijet, li va proposar a l’alcalde donostiarra l’agermanament entre aquestes dues platges de característiques similars. I és que totes dues són molt turístiques, de poca profunditat i són part del centre neuràlgic de la vida local.

L’agermanament entre ciutats és una eina de promoció molt útil per a acostar cultures i fomentar intercanvis culturals i socials entre comunitats. De fet, Sitges està agermanada amb Andorra (Terol), Monemvasía (Grècia) i Bagnères-de-Luchon (França) i ha estat pionera en l’agermanament entre platges.

Tornant a la icònica barana, a la seva base es va col·locar una placa escrita en català i basc que diu “Sant Sebastià i Sitges, dos pobles de cinema enamorats del mar i la cultura”.

Com a curiositat afegida, en l’escrit en basc hi ha una errata ortogràfica. Esperem que l’alcalde donostiarra no se n’adonés el dia de la inauguració…

Què t’estan semblant aquestes curiositats de Sitges?

 

El blau de Sitges

Si ets una persona que es fixa en els detalls segurament t’hauràs adonat que algunes cases del centre històric de Sitges tenen el sòcol pintat de blau intens. Aquestes línies de color blau indiquen aquelles cases en les que hi vivien els mariners.

Detall del blau de Sitges

Avui en dia, tot i que la majoria d’elles ja no estan habitades per pescadors, continuen mantenint aquest aspecte mariner tan característic completant-ho amb les finestres i portes pintades de color blau.

Aquest color, el “blauet” o blau Sitges, està molt present en aquest poble costaner i no només a les cases del centre històric. Si t’hi fixes ho veuràs en diversos llocs: a l’interior dels museus, en les comunicacions oficials de l’Ajuntament i en la decoració d’alguns hotels i restaurants. Però si hi ha algun lloc a Sitges on el blau es manifesta en la seva màxima expressió és en el “Pati Blau”, un lloc que va servir d’inspiració per a artistes com Santiago Rusiñol, que fins i tot va escriure una obra teatral amb el mateix nom.

 

 

Pren un cafè al primer xiringuito d’Espanya

El primer xiringuito d’Espanya està a Sitges i continua obert perquè t’hi puguis apropar a prendre un aperitiu amb unes vistes espectaculars. El trobaràs al passeig marítim, davant la platja de la Ribera. No té pèrdua, el reconeixeràs per la seva atractiva aparença blanc-i-blava i perquè té un nom d’allò més original… Es diu EL CHIRINGUITO.

El primer chiringuito de EspañaPerò… Per què rep el nom de xiringuito? A principis del segle XX, a les plantacions de Cuba es prenia el cafè d’una forma molt original, mitjançant un sistema de filtrat amb una mitja i una canya. Aquest curiós sistema se l’anomenava “chorro” o “chiringo” i el fet d’anar a prendre un cafè mitjançant aquest procés era el que es coneixia com anar al “xiringuito”.

Al 1913 el Capità Calafell va obrir aquest local a Sitges, a peu de platja, tot i que no va ser fins a principis dels anys 40 quan un periodista va “rebatejar” el local amb el sobrenom del “chiringuito”. Així doncs el local es va començar a fer popular i va donar nom a tots els petits bars de platja. Avui dia, 100 anys més tard, el local continua obert.

El primer chiringuito de EspañaA la porta hi trobaràs un cartell que pretén atreure als turistes “First Chiringuito in Spain”. Perquè sí, “chiringuito” ja és una paraula internacional. Sense dubte, una de les millors curiositats de Sitges.

 

 

Sitges i el seu museu a l’aire lliure

És ben cert que les escultures públiques que trobem a qualsevol població reflecteixen la identitat cultural i la història de l’indret. Normalment formen una xarxa d’esdeveniments i fets històrics que s’han anat desenvolupant al llarg del temps.

En aquest sentit, el poble pot estar orgullós del seu patrimoni cultural i és que té un parc escultòric amb més de 40 escultures repartides per diferents espais de la població que el converteixen en un gran museu a l’aire lliure .

Algunes de les escultures més destacades i que mereixen ser destacades com a curiositats de Sitges:

  • La Sirena: És una de les peces més emblemàtiques i fotografiades. Trobaràs aquesta escultura de bronze als peus de l’Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla.
  • El Greco: L’origen d’aquesta estàtua va ser una iniciativa personal de Santiago Rusiñol qui al 1896 va iniciar una campanya popular per a sufragar un monument a El Greco. Al lloc hi trobaràs una rèplica, perquè l’original és de 1898 i es troba al Museu Maricel.
  • Sitges contra l’homofòbia: Aquest monument situat al Passeig Marítim es va col·locar amb l’objectiu d’acabar amb la tensió entre el col·lectiu LGTBI i els ciutadans neonazis i homòfobs que començaven a proliferar. A l’inscripció s’hi pot llegir “Sitges contra l’homofòbia/ Mai més/ 5 octubre 1996- 2006”.

El triángulo rosa de Sitges

El 2014 l’Ajuntament va agrupar en una petita guia l’origen d’aquestes més de 40 peces d’art i va realitzar visites guiades per a conèixer la història de cadascuna d’elles.

A l’actualitat ja no es realitzen aquestes visites guiades però si vols obtenir una d’aquestes guies que es van editar per a poder fer la ruta escultòrica de Sitges al teu aire, pots dirigir-te a l’Oficina de Turisme (al costat de l’estació de la Renfe) on el personal de l’oficina t’oferirà tota la informació.

 

El monestir budista del Garraf

A escassos 30 minuts del centre de Sitges ens trobem amb un monestir budista situat en un entorn privilegiat envoltat de paisatge mediterrani.

Foto del monestir extreta de la web Monjes Budistas STL
Foto del monestir extreta de la web Monjes Budistas STL

El monestir budista, que també rep el nom de Sakya Tashi Ling, està situat al palau modernista Plana Novella que va ser encarregat per un matrimoni adinerat d’indians, Pere Domènech i Maria de Vilanova, que al tornar de Cuba l’any 1890 ben enriquits, van manar construir aquest palau per a viure del cultiu de la vinya que van plantar als voltants. Però aleshores va arribar la famosa fil·loxera l’any 1896 i es van arruïnar. La propietat va romandre tancada fins a cent anys després quan una comunitat de Monjos Budistes Sakya Tashi Ling van iniciar la rehabilitació del lloc per a convertir-lo en el que podem veure avui dia.

Amagat al cor del Parc Natural del Garraf, és un lloc que emana pau i tranquil·litat. De fet, en alguns caps de setmana s’organitzen retirs de meditació. Pots consultar tota la informació sobre les activitats en el següent enllaç.

Si estàs desitjant visitar aquest bonic lloc, estàs de sort: S’hi organitzen visites guiades periòdiques per a descobrir aquest emblema cultural de la comarca del Garraf així com la filosofia de vida dels seus habitants.

Aquí trobaràs més informació sobre les visites guiades.

Tot i que si vols visitar el Monestir Budista del Garraf per lliure també és possible. De totes maneres et recomano consultar la seva pàgina web abans d’anar-hi ja que els horaris poden patir modificacions per les restriccions de mobilitat actuals.

 

L’origen del fundador del Ron Bacardi és una les curiositats de Sitges

Monumento a BacardíUna de les curiositats de Sitges és que l’any 1814 hi va néixer Facundo Bacardí Massó, el fundador del rom més venut del món.

Als seus 16 anys, al 1830, va posar rumb a les “Amèriques” amb tota la seva família, concretament a Cuba, amb l’objectiu de començar una nova vida. De fet va ser allà on va començar a destil·lar rom buscant una fórmula inèdita al mercat que fos més suau que els roms blancs i sense refinar que existien fins aleshores. I caram si ho va aconseguir. Després de més de 10 anys de dedicació per a obtenir el rom perfecte, l’any 1862 va fundar l’empresa Bacardí.

Tot i que la història de Ron Bacardí es va forjar i desenvolupar a Cuba, Sitges sempre ha estat molt lligada a la família Bacardí.

Fins fa poc es podia visitar la Casa Bacardí però aquesta va tancar les seves portes al públic l’abril de 2021.

 

El carrer del Pecat a Sitges

Moltes persones arriben a l’Oficina de Turisme preguntant pel carrer del Pecat i és que si el cerques al mapa no el trobaràs.

En realitat es diu carrer Primer de maig del 1838 i està al centre de Sitges. És un dels carrers que baixen al passeig marítim.

Es diu que la persona que li va donar popularment aquest nom va ser Miquel Utrillo (el fill. El pare estaria molt ocupat dissenyant alguns dels edificis més emblemàtics de Sitges com el Palau Maricel o treballant per a l’Exposició Universal de Barcelona). Es veu que durant una nit d’estiu, ell i uns amics estaven de festa en un dels bars del carrer. Els veïns es van queixar i van trucar a la policia que va demanar als joves que deixessin de fer tant soroll i escàndol.

Aleshores Miquel Utrillo els va dir: “Però quin pecat estem fent nosaltres, només ens estem divertint”.

Sigui com sigui, aquest carrer replet de bars, discoteques i locals s’ha convertit en un referent històric de l’oci nocturn a Catalunya.

 

Mapa de les curiositats de Sitges

He creat aquest mapa per a que no et perdis cap de les curiositats de Sitges 🙂

 

Què t’han semblat aquestes curiositats de Sitges? Les coneixies? Te’n saps alguna més?

Et llegeixo als comentaris o aquí! 🙂

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *