Castillo de Cardona I Castell de Cardona I Travel with Mi
Catalunya

Castell de Cardona: Guia per a descobrir-lo

El Castell de Cardona és la fortalesa medieval més important de Catalunya. Construït fa més de 1.200 anys a la part més alta d’un turó, la seva ubicació excepcional motivava el desig dels uns i els altres per a posseir aquesta fortalesa inexpugnable.

En aquest post t’explico tots els detalls que has de tenir en compte per a la teva visita a aquesta joia patrimonial catalana.

Índice

Una mica d’història

La primera notícia que es té del Castell de Cardona és de l’any 886, Guifré el Pilós, comte de Barcelona, el va manar construir. Entre els segles XI i XV va ser residència oficial dels senyors de Cardona.

Al segle XV els senyors de Cardona van rebre el títol de Ducs de Cardona de la mà dels Reis Catòlics. Aquesta família catalana era la família més important de la Corona d’Aragó només per darrera de la Família Reial. Van arribar a ser coneguts com els “Reis sense corona” per la quantitat de dominis i propietats que tenien a Catalunya, l’Aragó i València, pel control que exercien sobre la Vall de la Sal de Cardona i per haver establert vincles monàrquics amb diferents Cases Reials de Sicília, Portugal o Nàpols, entre d’altres.

Amb el pas del temps el Castell de Cardona perd la seva funció residencial per a convertir-se en punt estratègic com a sistema de defensa per la seva imponent fortalesa. Interior de la Colegiata de Sant Vicenç

Un dels capítols històrics més importants va tenir lloc durant la Guerra de Successió Espanyola. Catalunya, com la resta de la Corona d’Aragó, defensava a l’arxiduc Carles d’Àustria com a candidat a la Corona Espanyola. Els austriacistes es van encastellar a la fortalesa mentre l’exèrcit del rei Felip V els assetjava. Cardona va ser l’últim reducte en rendir-se davant les tropes de Felip V durant aquesta guerra.

Entre els segles XVII i XVIII va ser reconstruït de nou fins tenir l’aspecte que podem veure actualment. Al 1794 es va expulsar als eclesiàstics que hi vivien i les instal·lacions del Castell de Cardona van passar a ser ocupades per l’exèrcit. Aquest nou ús, de palau senyorial a caserna militar, es va allargar fins al 1903. Al 1969 es va decidir convertir el recinte en un parador nacional.

 

Què pots veure al Castell de Cardona?

Torre de la Minyona

Torre de la minyonaAquesta torre, que data del segle XI, és la part més antiga que es conserva del Castell original. En l’actualitat està aïllada de la resta del conjunt arquitectònic però a l’època de màxima esplendor del Castell aquesta torre tenia una importància clau en l’estratègia de defensa. Es va utilitzar com a torre de vigilància, presó i polvorí.

En el moment de la seva construcció mesurava més de 20 metres dels quals en l’actualitat només se’n conserven 13. Des de la part més alta de la torre es pot observar una panoràmica espectacular del poble de Cardona, la muntanya de sal i tot el territori. Si realitzes una visita guiada també coneixeràs l’interior de la Torre de la Minyona i la llegenda que li dóna nom.

 

Pati d’armes

El pati d’Armes, o pati dels Ducs, és l’actual entrada al recinte visitable del Castell de Cardona i a la zona de l’hotel. Destaca l’existència d’un pou que proveïa d’aigua a totes les persones que vivien al castell.

 

Claustre i Col·legiata de Sant Vicenç

Interior de la Colegiata de Sant Vicenç

La Col·legiata de Sant Vicenç és un enorme edifici d’estil romànic llombard que data de l’any 1019. Es tracta d’un dels exemplars millor conservats d’aquest estil a Catalunya.

L’interior de la Col·legiata és molt sobri i desproveït de decoració per l’ús militar que ha tingut al llarg dels anys. Els murals i retaules originals es troben en diferents museus d’art de Catalunya. No obstant, si hi ha alguna cosa que destaca són els dos sepulcres gòtics del Duc Ferran de Cardona i la seva esposa, que no es van poder retirar per estar adossats a la paret.Detalle Claustro Castillo Cardona

A l’exterior trobem el Claustre del qual se’n conserva més aviat poc i és un dels escenaris de les representacions teatrals en les visites guiades.

 

Muralla

Aquesta zona és visitable lliurement, sense necessitat de realitzar la visita guiada. Destaquen els set baluards (o bastions) que encara queden en peu fruit de les obres de refortificació que es van dur a terme entre els segles XVII i XVIII.

 

Casamata

El punt final de la visita guiada. A l’època va ser un espai utilitzat com a polvorí i com a magatzem d’armes per ser un dels millors llocs estratègics per a protegir la part occidental del castell.

L’any 2014, amb motiu de la celebració dels 300 anys de la fi de la Guerra de Successió (1714- 2014), es va habilitar aquest espai com a centre d’Interpretació. Al final de la visita podreu gaudir d’un meravellós mapa 3D de l’atac de les tropes franceses al Castell.

Es tracta d’una mostra molt fidel a la realitat de com eren les guerres medievals i de la importància d’una fortalesa com la del Castell de Cardona per a subsistir als diferents setges.

Llegenda del fantasma del Castell

Com tots els castells, aquest no està exempt de misteris i llegendes. Una de les quals atrau a més curiosos i visitants és la del Fantasma de l’habitació 712. Es diu, s’explica, es rumoreja que en aquesta habitació del parador es poden escoltar forts sorolls, s’han trobat tots els mobles de l’habitació junts i apilats en el centre de l’estada, aixetes obertes, mampares de la dutxa que es trenquen a trossos… En conclusió, un autèntic misteri.

Aquesta història està relacionada amb la llegenda de la Torre de la Minyona, que no vull revelar-te ni fer-te spoiler perquè l’expliquen els guies professionals del Castell de Cardona i val la pena escoltar-la de la seva boca amb la seva passió i coneixement.

 

Dades pràctiques per a visitar el Castell de Cardona

On està el Castell de Cardona i com arribar-hi?

El Castell de Cardona està a la població de Cardona, a la comarca del Bages (província de Barcelona) al centre de Catalunya.

Per a arribar en transport particular està ben indicat:

  • Des de Barcelona, que està a uns 100 quilòmetres, agafar la carretera C-16 fins a Manresa i després la C-55 direcció Solsona fins a Cardona.
  • Des de Girona, que està a uns 150 quilòmetres cal agafar la C-25 fins a Manresa i després la C-55 direcció Solsona fins a Cardona.

Una vegada allà, el recinte del castell ofereix aparcament gratuït.

Per a arribar en transport públic podem fer-ho amb els Ferrocarrils de la Generalitat fins a Manresa o amb la Renfe, però una vegada a Manresa cal agafar un autobús. L’empresa ALSA fa la ruta diàriament.

Si prefereixes anar-hi en autobús, la mateixa companyia ofereix diferents opcions de trajectes i horaris. El millor és consultar la seva pàgina web.

 

Visites guiades al Castell de Cardona

La millor manera de visitar el Castell de Cardona és realitzant una visita guiada. El servei de turisme ofereix dos tipus de visites guiades, no obstant això, també tens l’opció de realitzar la visita per lliure amb la informació que et proporcionen a l’oficina d’atenció al visitant a l’entrada.

 

Visita guiada general

En aquesta visita guiada coneixeràs la fortalesa moderna i les diferents parts del castell, com la Torre de la Minyona o la Col·legiata de Sant Vicenç.

La durada aproximada és d’1 hora i mitja i el punt d’inici de la visita és l’Oficina d’Atenció al Visitant del Castell. El preu de l’entrada és 8€ per a les persones adultes, 6€ les jubilades i 4€ els nens i nenes de 7 a 11 anys.

Les visites guiades són els dissabtes i diumenges a les 11:00h en castellà i a les 13:00h i 16:30h en català. T’aconsello consultar la pàgina web oficial per possibles canvis d’horari o data i comprar les entrades anticipadament perquè les places són limitades.

 

Visita teatralitzada

En aquesta visita descobriràs el recinte del Castell de Cardona d’una manera divertida i didàctica en una activitat destinada al públic infantil i familiar. Encara que si et dic la veritat, crec que és la manera més atractiva de conèixer la història del Castell, fins i tot per a les persones adultes.

Aquesta visita explica el secret de la llegenda medieval de la Torre de la Minyona i recorre la fortalesa de la ma d’uns personatges d’allò més peculiars.

 

Té una durada aproximada d’1 hora i 15 minuts. El punt d’inici és a l’Oficina de Turisme de Cardona, a l’Avinguda Rasclet s/n, a l’entrada del poble.

El preu de l’entrada és 9€ per a les persones adultes, 7€ les jubilades i joves de 12 a 16 anys i 6€ els nens i nenes de 5 a 11 anys.

Les visites guiades són en català els dissabtes a les 16:30h i els diumenges a les 12:00h. T’aconsello consultar la pàgina web oficial per possibles canvis d’horari o data i comprar les entrades anticipadament.

 

Preu entrada al Castell de Cardona

El preu de l’entrada general al Castell de Cardona són 8 euros.

El preu de l’entrada reduïda són 6 euros i es poden beneficiar les persones majors de 65 anys, les menors de 25 anys, pensionistes, les titulars del Carnet Jove, carnet d’estudiant internacional i carnet de família nombrosa.

També hi ha entrada gratuïta per a les persones menors de 16 anys, persones desocupades, membres del ICOM o de l’ICOMOS, membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya i professorat degudament acreditat. El públic general també té entrada gratuïta l’últim dimarts de cada mes entre octubre i juny.

Tens la possibilitat de comprar el Cardona Tiquet, una entrada combinada que inclou la visita guiada al castell, l’entrada al parc cultural de la Muntanya de Sal i visita guiada al centre històric de Cardona per 22€. Aquesta entrada integrada es pot gaudir en diferents dies o en un únic dia. En aquest cas és necessari deixar 2 hores entre visita i visita per a poder realitzar-les còmodament i sense incidents.

Tant el Cardona Tiquet com les entrades a les diferents visites guiades les pots comprar a la pàgina web oficial de Turisme de Cardona o a l’Oficina d’Atenció al Visitant a l’entrada del Castell, sempre que quedin places disponibles.

Vista panorámica

Horaris del Castell de Cardona

Et detallo els horaris d’obertura del Castell per si vols visitar-lo per lliure:

Horari d’hivern (1/10 al 31/5) : Matins de 10.00 a 13.00 i tardes de 15.00 a 17.00

Horari d’estiu (1/6 al 30/9): Matins de 10.00 a 13.00 i tardes de 15.00 a 19.00

Dilluns no festius tancat.

 

Dormir al Castell: Parador de Turisme

Actualment una part del castell és un hotel de 4 estrelles, el Parador de Cardona.

Els interiors estan cuidats al mínim detall perquè la teva experiència sigui el més real i immersiva possible i puguis sentir que estàs viatjant a través del temps fins a l’època Medieval. T’atreveixes a dormir a l’habitació 712?

 

Miradors del Castell de Cardona

Si vols contemplar el Castell de Cardona en el seu màxim esplendor el millor és visitar-lo des de l’exterior. No et costarà trobar indrets des d’on obtenir una bona perspectiva.

Al centre del poble de Cardona hi ha dos punts clau:

  • En primer lloc, El Mirador de la Pietat: Situat al Passeig Mossèn Joan Riba, des dels bancs que hi ha en aquest mirador es contempla el Castell de Cardona en tot el seu esplendor. A més tens una bonica panoràmica del poble i del contrast entre la part antiga i la més moderna.
  • A continuació, El Mirador de la Fira: A la plaça de la Fira es troba el mirador més emblemàtic del centre del poble i també el més conegut. Des d’aquest mirador tindràs una panoràmica del Castell de Cardona i de la Vall Salina.

Si visites el Parc Cultural de la Muntanya de Sal també hi ha dos punts des dels quals obtindràs una panoràmica indescriptible del Castell de Cardona:

  • Zona Punt 2: En aquesta zona de l’antic recinte de Mina Nieves tindràs una de les vistes més característiques del Castell amb el pou miner María Teresa en primer pla.
  • Des del camí: Aquesta panoràmica només la tindràs si realitzes la visita guiada a les mines de sal, una vegada el vehicle que transporta als visitants comenci el camí de tornada. Finalment, a mà dreta tindràs la imatge més bonica del conjunt arquitectònic amb el Castell de Cardona i la seva fortalesa.

 

Més informació i dades de contacte

Per a més informació pots contactar amb l’oficina d’atenció al visitant del Castell al telèfon 93 868 41 69.

Per a visites guiades i més informació turística, el millor és dirigir-se al servei de turisme de Cardona a la seva pàgina web, al correu electrònic oficinaturisme@cardona.cat o al telèfon 93 869 27 98.

També tenen Facebook i Twitter

  

La meva experiència al Castell de Cardona

La meva experiència al Castell de Cardona va ser molt positiva i enriquidora. Feia temps que ho tenia al cap i per fi vaig poder escapar-me un cap de setmana a visitar aquesta meravellosa fortalesa.

Vista panorámica Com a bona apassionada dels castells i del món medieval em va encantar imaginar les històries que potser van succeir entre les seves muralles. És un dels castells més bonics i imponents que he conegut fins avui..

Una vegada dins vam coincidir amb una visita teatralitzada que ja havia començat i vam poder gaudir d’un parell d’actuacions. Em va semblar d’allò més divertit i a més, educatiu.

Ho recomano molt. Per a la pròxima vegada sens dubte reservaré la visita guiada de la mà d’un/a professional.

 

Altres indrets d’interès a la zona

 

I fins aquí aquesta guia completa sobre el Castell de Cardona. Espero que t’hagin entrat ganes de gaudir d’aquesta autèntica meravella medieval. Si t’has quedat amb ganes de més, en aquest enllaç trobaràs més informació sobre què visitar a Catalunya.

Explica’m als comentaris si ja el coneixes o has pensat visitar el castell en breus!

Et llegeixo! 🙂

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *