Prat de Cadí, una de las mejores rutas de la Cerdaña
Catalunya,  La Cerdanya

Les millors rutes per La Cerdanya

Fer rutes per la Cerdanya és una de les activitats preferides per a aquells/es turistes i visitants que decideixen escapar-se uns dies a aquesta bonica regió situada als peus dels Pirineus. I és que ens podríem passar un mes sencer fent cada dia una ruta que ens faltarien dies per a conèixer tots els secrets naturals que amaga aquest bell indret.

Prat de Cadí, una de las mejores rutas de la Cerdaña

Hi ha rutes i itineraris adaptats a tots els nivells i preferències, tant si ets més de caminar o d’anar amb bicicleta, a la Cerdanya hi trobaràs l’excursió perfecta per a tu.

Tot i que no només els paisatges d’aquesta regió són espectaculars, també has de tenir en compte que la Cerdanya és una zona amb un passat històric molt ric, variat i important. Així que tant si t’interessa la cultura i les joies romàniques com si sents passió pels esports i la natura, La Cerdanya és l’indret perfecte per la teva escapada.

De les propostes culturals i històriques parlarem un altre dia, avui et porto un post amb algunes de les millors excursions que pots fer des de Puigcerdà, la capital de la comarca i centre neuràlgic d’aquesta bella regió.

Posa’t les vambes i la roba d’esport que comencem!

 

Índice

Prat de Cadí, els dolomites catalans

Prat de Cadí, una de las mejores rutas de la Cerdaña
Prat de Cadí

La primera de les rutes per la Cerdanya que et proposo és una de les més conegudes i imprescindibles per fer durant la teva escapada. Tot i que també podries fer com jo, que he visitat la comarca 2546587 vegades i un dia de sobte, vaig descobrir Prat de Cadí ?

Per arribar a Prat de Cadí et proposo fer-ho des d’Estana, un petit poblet situat a 40 minuts en cotxe des de Puigcerdà. Una vegada passis Estana, a uns 10 minuts aproximadament, trobaràs un pàrquing habilitat per poder deixar el cotxe, anomenat Coll de Pallers (pots posar en Google Maps Pàrquing Coll de Pallers). Tot i que si fas aquesta ruta a l’hivern i amb neu, és possible que hagis d’iniciar l’excursió des d’Estana ja que la neu pot impedir arribar al Coll de Pallers amb cotxe.

Quan arribis a l’aparcament, agafa la motxilla i comença l’aventura. Es tracta d’una ruta de dificultat baixa/ mitjana tot i que has de saber que l’anada és tot de pujada i la tornada serà tot de baixada. No és molt llarga, de fet són uns 6 km en total. L’itinerari està senyalitzat amb marques de pintura de color blanc i groc, que indica el PR (petit recorregut). Les trobaràs tant a les roques com als arbres.

Una vegada arribis a Prat de Cadí, un extens prat a 1.826 metres d’altitud, possiblement et quedis sense alè. Però no per la pujada que acabes de fer, que també, sinó per la majestuositat i bellesa del lloc.

Jo em vaig sentir tremendament petita davant de les enormes parets de la Serra del Cadí i vaig entendre perquè l’anomenen els Dolomites Catalans. Et recomano asseure’t una bona estona a recuperar forces i gaudir del paisatge abans d’iniciar el retorn cap al punt d’inici.

 

Fitxa tècnica

Dificultat: Fàcil. Compte amb la calor, és important portar aigua.

Temps: Unes 2:30h amb tranquil·litat. Jo la vaig fer en 1 hora i 15 minuts de pujada i 45 minuts de baixada perquè anava sola i els núvols amenaçaven amb pluja.

Km: 6 km anada i tornada

Desnivell: uns 400m

Circular: No

Època de l’any: tardor, primavera i estiu.

 

 

Estany de Malniu, una de les millors rutes per La Cerdanya

Lago de Malniu, una de las mejores rutas de la Cerdaña
Estany de Malniu, una ruta bonica per la Cerdanya

Seguim amb una altra ruta imprescindible per La Cerdanya. En aquesta ocasió anem d’excursió a l’Estany de Malniu.

Situat a 2.250 metres d’altura, es tracta d’un indrets més visitats en temporada alta ja que és molt bonic i s’hi accedeix fàcilment. L’Estany de Malniu és un llac d’origen glacial i d’unes dimensions sorprenents.

La manera més fàcil d’arribar-hi és dirigint-se al poble de Meranges, a uns 20 km (25 minuts aprox) de Puigcerdà. Una vegada passis Meranges, has d’anar direcció el Refugi de Malniu, per una pista forestal durant uns 10 quilòmetres (uns 20 minuts). Aquesta pista normalment està oberta, tot i que és possible que durant l’hivern i la primavera tanqui o estigui coberta de neu. Et recomano consultar l’estat de la pista a la pàgina web del Refugi de Malniu

Per arribar en cotxe a la zona d’aparcament del refugi de Malniu hauràs de pagar 3 euros per vehicle i dia a la persona de seguretat que hi ha a l’entrada del parc. Aquesta taxa és per protegir l’espai natural. En cas que no vulguis pagar-la pots deixar el cotxe en qualsevol de les zones habilitades abans de trobar-te la persona de seguretat i començar la ruta des d’aquí.

Una vegada arribis al refugi, veuràs que hi ha un bar/ restaurant, taules per a poder fer picnic, barbacoes de pedra perquè et preparis el teu propi menjar i fins i tot zona d’acampada.

Per començar la ruta, t’has de dirigir a l’entrada de l’aparcament, creuar el petit rierol i de seguida veuràs els primers senyals que indiquen el punt d’inici, just al costat del riu. Les marques que has de seguir són les grogues i blanques que indiquen el circuit dels llacs.

Una vegada arribis a llac pots recórrer tot el seu perímetre circular, per a poder tenir una idea de les dimensions o bé dirigir-te a una de les petites entrades al llac, petites “cales privades” on poder descansar i recuperar forces per a la baixada.

L’Estany de Malniu, a part de ser molt bonic i fotogènic, transmet una energia molt curiosa i és que, segons la tradició popular aquí s’hi celebraven aquelarres.

Panorámica del lago de Malniu, una de las mejores rutas de la Cerdaña
Panoràmica de l’Estany de Malniu, una de les millors rutes de La Cerdanya

 

Que t’ha semblat aquesta ruta? Està dins els teus plans imprescindibles a la Cerdanya?

 

Lago de Malniu, una de las mejores rutas de la Cerdaña
Estany de Malniu

Fitxa tècnica

Dificultat: Fàcil

Temps: 1 hora aprox. Uns 30/ 40 minuts de pujada i uns 30 de baixada.

Km: 3 km (anada i volta)

Desnivell: 120 m aprox

Circular: No

Època de l’any: Qualsevol. A l’hivern es pot fer amb raquetes de neu. És possible que a l’hivern i la primavera la pista d’accés al refugi estigui tancada per les nevades. Pots consultar l’estat de la pista d’accés a la pàgina web del Refugi de Malniu

 

 

Cascada del Molí del Salt

Salt del Molí, una de las mejores rutas de la Cerdaña
Molí del Salt, una ruta fàcil per La Cerdanya

Continuem el nostre recorregut per la Cerdanya amb una de les rutes més refrescants: La cascada del Molí del Salt.

El Molí del Salt és un antic molí del segle XVIII que utilitzava la força de la cascada per a moldre els cereals. La cascada, que veurem els seus 15 metres d’alçada des de la seva base, és bastant espectacular. Sobretot dies després que hagi plogut o a la primavera, quan es fon la neu de les muntanyes.

Als peus de la cascada hi ha prou espai per reposar i fer un pícnic a la vora del riu, gaudint del paisatge i del soroll de l’aigua. I si t’agrada l’aigua glaçada… T’animes a fer-te un bany al riu de la Llosa?

 

Per fer aquesta ruta, tens dues opcions:

  • Des de Viliella:

Des de Viliella podem deixar el cotxe als voltants de l’Església i baixar caminant per la pista forestal, el GR110. És aproximadament 1 quilòmetre i mig que es fa en una mitja hora, més o menys. Veuràs, a mà dreta, un petit camí més estret que et portarà al riu de la Llosa, als peus de la cascada.

Una altra opció és baixar per la pista forestal amb cotxe i aparcar als marges. No hi ha molts espais, però algun segur que en trobes. Tot i que depèn del cotxe que tinguis, no t’ho recomano, ja que en alguns trams la pista no està en gaire bon estat.

Salt del Molí, una de las mejores rutas de la Cerdaña

  • Des de l’Ermita de Sant Marc:

Pots aparcar el cotxe a la zona del Vilar, just al costat del pont de Sant Martí, que travessa el riu de la Llosa, que queda a mig camí entre Viliella i Ardòvol, a uns 6 km de Prullans.

Des de l’aparcament hauràs de creuar el pont i seguir el camí GR 107, que va paral·lel al riu fins arribar a la Cascada del Molí del Salt.

És un camí bastant senzill i només trigaràs uns 20 o 30 minuts fins a la cascada.

  

Fitxa tècnica

Dificultat: baixa

Temps: 1 hora i poc des de Viliella i 1 hora i mitja des de Sant Marc.

Km: 3,6 km (anada i tornada) des de Viliella o des de Sant Marc.

Desnivell: Uns 80 metres.

Circular: No

Època de l’any: Tot l’any. A la primavera, entre l’abril i el juny, és quan el riu baixa més ple pel desgel de les muntanyes.

 

Els Esterregalls o Badlands, el petit Grand Canyon de Catalunya

Esterregalls d'All, una de las mejores rutas de la Cerdaña
Esterregalls d’All, una ruta original per La Cerdanya

Acabo aquest article de rutes per la Cerdanya amb una de les excursions més originals i desconegudes que podràs realitzar per la zona.

Els Esterregalls o Badlands són unes formacions rocoses geològiques que han estat formades i erosionades per l’aigua i el vent a través del pas del temps. Formen un paisatge àrid, gairebé desèrtic, a causa de la manca de vegetació.

Jo no hi entenc molt de geologia (bé, per ser sincera, ni molt ni poc) però es veu que aquests Esterregalls són una zona molt important i interessant des del punt de vista geològic, ja que són un de pocs exemples de Badlands del Pirineu i un dels més destacables de tota Catalunya. De fet els Esterregalls d’All són un espai natural protegit (ENP).

Esterregalls d'All, una de las mejores rutas de la Cerdaña
Esterregalls d’All

El lloc el trobaràs indicat com Els Esterregalls d’All (tot i que també els pots trobar com  Els Esterregalls d’Olopte o d’Isòvol), a uns 12 minuts de Puigcerdà. Per a arribar al lloc pots posar al Google Maps “Esterregalls d’All” i després de circular per la N-260 hauràs d’agafar un petit desviament (a la dreta si véns de Puigcerdà) on després d’uns pocs metres de camí rural podràs aparcar el cotxe a l’aparcament del cementiri i començar la ruta des d’allà.

És una ruta curta, no arriba a l’hora de durada tot i que depèn de l’estona que t’hi passis admirant i fotografiant aquest curiós paisatge. Al llarg del recorregut hi ha 3 miradors senyalitzats i habilitats amb bancs perquè t’hi puguis asseure a contemplar els barrancs de colors del petit Grand Canyon català.

Esterregalls d'All, una de las mejores rutas de la Cerdaña

És un camí fàcil i ben senyalitzat amb marques grogues, però hi ha algun tram on la vegetació està creixent descontroladament i pot haver tapat algun caminet de la ruta. També et recomano vigilar en alguns trams, i més si ha plogut recentment perquè el terreny pot arribar a ser relliscós.

Els Esterregalls són un espai petit però que bé mereixen una visita, i encara més si vas amb infants. Podreu jugar a interpretar imatges de les diferents formacions rocoses, imaginar històries fantàstiques com si fossiu en un altre planeta o fins i tot podeu intentar buscar or per la zona, ja que les últimes recerques realitzades per un equip d’arqueòlegs i geòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona indiquen que els romans van explotar jaciments d’or aquí.

A mi el lloc em va semblar d’allò més original. De fet, em va sorprendre molt no haver-ho escoltat mai abans amb la de vegades que he estat a la comarca. A més, em va semblar molt curiós trobar als Pirineus aquestes formacions rocoses que semblen típiques del desert (si hi ha algun geòleg a la sala que perdoni la meva ignorància si us plau!).

Esterregalls d'All, una de las mejores rutas de la Cerdaña

  Fitxa tècnica

Dificultat: Fàcil. Compte amb la calor, és important portar aigua. Hi ha molt poca ombra durant el recorregut.

Temps: 1h aprox

Km: 1,5 km aproximadament

Desnivell: uns 80 metres

Circular: Sí

Època de l’any: qualsevol. A l’estiu evitar les hores de més calor i a l’hivern els dies de gelades.

 

Altres rutes per La Cerdanya

Aquestes rutes per la Cerdanya que t’acabo de proposar són les últimes que he fet. Però tal i com et comentava abans, La Cerdanya és una font inesgotable d’itineraris i senders.

Si disposes de més temps o et ve de gust fer alguna ruta diferent de les que t’he mencionat, et deixo algunes de les que tinc anotades a la meva llista per a fer pròximament:

  • Bell-lloc: ruta fàcil que et porta al monestir de Bell-lloc.
  • Llacs de la Bollosa: Una ruta que et porta a recórrer 5 llacs situats sota l’embassament de la Bollosa
  • Llacs de la Pera: Una de les rutes per la Cerdanya més típiques. De dificultat fàcil i d’una bellesa, pel que sembla, sorprenent. T’ho confirmo quan els visiti ?

En aquest enllaç de la web oficial de Turisme de la Cerdanya hi trobaràs moltes més opcions i propostes.

Gaudeix-les!

  

A tenir en compte abans de fer una ruta per la muntanya

Abans d’acabar el post m’agradaria compartir amb tu alguns consells o recomanacions a tenir en compte abans de fer qualsevol ruta per la muntanya. Tot i que poden semblar bàsiques i evidents, crec que mai està de més fer un petit recordatori.

  • Porta sempre aigua suficient i una mica de menjar (fruits secs o algun refrigeri). Tot i que la ruta sigui fàcil i no tingui pèrdua, mai sabem el que ens pot arribar a passar.
  • Ves sempre ben equipat/da amb calçat i roba adequada. Vesteix-te per capes, com les cebes.
  • No t’oblidis de la crema solar, encara que sigui hivern.
  • Consulta la previsió meteorològica abans de sortir de casa.
  • Porta el mòbil carregat de bateria i si pots, avisa a algun amic/a o familiar del teu itinerari previst.
  • No embrutis l’entorn. Abans de marxar revisa que tinguis totes les teves pertinences amb tu. I amb pertinences també em refereixo a les escombraries, bosses o restes de cigarrets que hagis generat.
  • Per a una correcta preservació de l’entorn, no surtis dels camins i les rutes senyalitzades.

 

 

Mapa de les millors rutes per La Cerdanya

Et deixo en aquest mapa els punts d’inici de cadascuna de les rutes per a que vegis on deixar el cotxe 🙂

 Què t’han semblat aquestes rutes per la Cerdanya? N’has fet alguna? Si t’has quedat amb algun dubte, aquí estic! Et llegeixo als comentaris!

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *