curiositats sobre Jordània
Àsia,  Jordania

Curiositats sobre Jordània

Buscant curiositats sobre Jordània? Has arribat al lloc ideal! En aquest article t’explico 20 curiositats sobre Jordània que potser no sabies (jo tampoc abans de visitar el país) per a que descobreixis una mica més aquest territori de l’Orient Mitjà.

Segurament hauràs sentit a parlar de Petra, una de les meravelles del món. Però Jordània és molt més que això. El país es caracteritza per les seves reserves naturals i varietat de paisatges, una gastronomia dolça (sobretot dolça) i deliciosa, la hospitalitat de la seva gent i sobretot la seva antiquíssima història.

En aquest article he arreplegat les curiositats de Jordània que més em van sorprendre a mi amb l’objectiu d’inspirar-te i animar-te a visitar aquest meravellós país.

Què, som-hi?

Índice

CURIOSITATS SOBRE JORDÀNIA: DADES BÀSIQUES

1. El nom oficial del país no és Jordània. És “Regne Haiximita de Jordània”. El seu nom prové del riu Jordà i fins al 1950 s’anomenava Transjordània. El país tal i com el coneixem ara es va crear arran de la divisió de la regió realitzada per França i el Regne Unit després de la Primera Guerra Mundial.

2. És un país petit. Té una superfície similar a Andalusia. Per creuar el país de nord a sud en cotxe trigaràs unes 4 hores i per això és un destí ideal per a visitar-lo en una setmana.

3. Jordània té una de les poblacions més joves del món, amb una mitjana d’edat de 23 anys. La mitjana d’edat de la població a Espanya és de 44 anys. Una de les curiositats sobre Jordània més sorprenents.

4. Jordània té petroli però no en quantitats tant elevades com els seus veïns àrabs. També té reserves de gas natural però en quantitats petites, no com per beneficiar-se’n de l’exportació.

5. És considerat la Suïssa de l’Orient Mitjà. Es tracta d’un país envoltat de territoris amb conflictes internacionals com Síria, Iraq, Aràbia Saudita o Israel i Palestina però Jordània s’enorgulleix de ser la calma enmig de la tempesta. És totalment segur.

6. Només hi ha una ciutat portuària: Aqaba. Des d’aquí pots agafar un ferry per anar a Sharm-al-shaikh (Egipte) o a Eilat (Israel) a través del Mar Roig. Aqaba és una ciutat que contrasta amb la resta del país, hi trobaràs platges locals, platges per a turistes i hotels de luxe. També estan molt ben valorades les immersions i excursions de snorkel per gaudir de la vida submarina.

 

CURIOSITATS SOBRE EL MAR MORT

Flotando en el mar muerto7. El punt més baix de la Terra es troba a Jordània. Concretament al Mar Mort que es situa a 420 metres per sota del nivell del mar. El punt més profund del Mar Mort es troba a més de 700 metres per sota del nivell del mar. Parlant del Mar Mort…

8. No és un mar. És un llac i les seves aigües són gairebé 10 vegades més salades que qualsevol oceà. Per això veuràs que hi pots flotar sense cap dificultat. És una sensació molt curiosa. I parlant del Mar Mort…

9. Està morint. S’està assecant. L’extracció d’aigua potable de l’afluent del riu Jordà per part d’Israel i de Jordània està fent que el nivell de l’aigua baixi un metre per any. Segons alguns científics el seu declivi és inevitable. Una de les curiositats sobre Jordània més tristes.

 

 

MÉS CURIOSITATS SOBRE JORDÀNIA: HISTÒRIA I CULTURA

Amman

10. Dins el territori jordà hi trobem molts indrets bíblics. El riu Jordà, on Jesús va ser batejat, el mont Nebo on va morir Moisés o les ciutats de Sodoma i Gomorra es troben a Jordània.

11. La capital, Amman, s’anomenava Filadèlfia fins al segle XIII. Però no te res a veure amb el formatge d’untar ni amb la ciutat d’Estats Units. Es deia així en honor a Ptolomeu II Filadelf, rei d’Egipte, que va reconstruir la ciutat. Al segle XIII li van posar “Rabbath Ammon”, que volia dir “capital” però amb el pas dels anys va acabar anomenant-se Amman.

12. Jordània té orígens romans. De fet Amman és una de les ciutats romanes més antigues del món (sorry Roma!). A la capital hi podem trobar un teatre romà molt ben conservat que podia acollir fins a 6.000 persones. A 50km hi trobem la ciutat de Jerash amb unes ruïnes romanes d’aproximadament 6.500 anys d’antiguitat que inclouen temples, teatres, avingudes plenes de columnes… Espectacular!

13. Jordània és un dels dos països àrabs que han signat un tractat de pau amb Israel. Va ser l’any 1994 i s’anomena el Tractat per la Pau de Israel- Jordània. L’altra país àrab en signar un tractat de pau amb Israel és Egipte que l’havia signat l’any 1979.

14. Jordània va ser el primer país àrab en permetre a les dones poder exercir de policies. Va ser l’any 1970 quan Jordània va fer aquest moviment progressista entre els països àrabs. Avui en dia, les dones que vulguin ser policies han de tenir entre 18 i 27 anys i estar solteres. El 7% de les forces policials estan ocupades per dones. Que t’estan semblant aquestes curiositats sobre Jordània?

 

CURIOSITATS SOBRE JORDÀNIA: PATRIMONI

15. L’exemple més important d’art islàmic es troba a Jordània. El Qusayr’ Amra és un dels castells més famosos que hi ha al desert de Jordània, a la part est del país.

16. Algunes de les estàtues més antigues del món es troben a Jordània. Concretament al museu de Jordània d’Amman. S’anomenen Estàtues d’Ain Ghazal i daten de l’any 7.500 AC. Es tracta d’un conjunt de 15 estàtues descobertes entre 1983 i 1985. Si les vols visitar també pots anar al Museu Britànic de Londres o al Louvre de París que tenen algun exemplar.

17. A Jordània hi ha la presa més antiga del món. S’anomena presa Jawa i està datada del 4.000 AC. Va ser construïda per l’abastiment d’aigua i és que Jordània en l’actualitat segueix tenint problemes de manca d’aigua.

 

ALTRES CURIOSITATS

18. Pots creuar caminant el país de punta a punta en només 40 dies. Ho pots fer seguint les indicacions del Jordan Trail, un itinerari de gairebé 650km que passa per alguns dels indrets més icònics del país com ara Petra, el desert del Wadi Rum o les ruïnes greco romanes de Gadara.

Jordan Trail

19. Jordània és un escenari de pel·lícules. Al país s’hi ha rodat pel·lícules com Indiana Jones i l’Última Creuada a Petra, Laurence d’Aràbia, Aladdin i Mart al desert del Wadi Rum o En Terra Hostil que es va rodar a la capital del país, Amman.

20. L’última de les curiositats sobre Jordània és que va ser l’any 2016, a les Olimpíades de Rio de Janeiro, quan el país es va endur la seva primera medalla olímpica. T’imagines en quin esport? Doncs va ser Taekwondo. El medallista va ser Ahmad Abu Ghaush i des d’aleshores aquest esport s’ha fet molt popular al país.

 

I fins aquí les 20 curiositats sobre Jordània. Espero que t’hagin semblat interessants i tinguis encara més ganes de visitar el país.

Si ja has decidit que vols visitar Jordània, dóna-li un cop d’ull als següents articles que t’ajudaran a preparar el teu viatge:

 

Si tens qualsevol dubte o pregunta, escriu-me per aquí o bé als comentaris 🙂

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *