Razones viajar a Uzbekistán I Motius viatjar a Uzbekistan I Travel with Mi
Àsia,  Uzbekistan

Viatjar a l’Uzbekistan: 8 motius per conèixer el país

  • Per setmana santa vaig a Uzbekistan!
  • On? Què dius!? Però no estan en guerra allà?

Si no em van fer aquesta pregunta 20 vegades no me la van fer cap… En el fons ho puc arribar a entendre. Dins la nostra imaginació els països acabats en –stan són països perillosos, immersos en guerres i conflictes bèl·lics, però res més lluny de la realitat. Viatjar a l’Uzbekistan és molt segur.

 

No m’enrotllo més i vaig al gra. Et dono 8 motius per viatjar a l’Uzbekistan que faran que incloguis aquest país a la llista (infinita) de països que visitar.

 

Índice

L’AMABILITAT DEL POBLE UZBEK

Abans de viatjar al país no m’esperava per res una benvinguda tan càlida. Al ser un país que ha passat tant de temps sota la influència i la pressió russa m’imaginava una societat molt tancada i poc inclinada cap al turista. I quina sorpresa! Va ser tot el contrari!

Selfie al mausoleu Baha al-Din Naqshband, Bukhara- viatjar a l'uzbekistan
Selfie al mausoleu Baha al-Din Naqshband, Bukhara

Sobretot les persones més grans. Són extremadament amables, s’acosten, et toquen les mans, la cara… són súper afectuoses! Encara sense parlar el mateix idioma semblava que ens entenguéssim. És ben cert que el somriure és l’idioma universal. Els grups d’estudiants també tenien molta curiositat per nosaltres, s’acostaven per preguntar quin era el motiu que ens havia portat al seu país, què havíem visitat, què ens semblava, què ens havia agradat més… Es mostraven molt curiosos i fins i tot ens demanaven fotos.

Sense cap dubte, si em preguntes un únic motiu per a viatjar al país, en aquests moments et diria que la seva gent. Així que aprofita per viatjar a Uzbekistan abans que el turisme vagi augmentant i el país, i la seva gent, comenci a perdre la seva essència. De moment encara gaudeixen i experimenten la relació amb persones de diferents nacionalitats.

 

L’ARQUITECTURA UZBEKA

L’Uzbekistan és una meravella arquitectònica en si mateix. Punt.

Detall de la porta d'entrada a la fortalesa de Khiva- viatjar a l'uzbekistan
Detall de la porta d’entrada a la fortalesa de Khiva

El país compta amb 5 béns (4 d’ells culturals) declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO: La ciutat emmurallada de Jiva (Khiva), el centre històric de Bujará (Bukhara), Samarcanda (Samarqand) i el centre històric de Shakhrisyabz.

Mesquites, madrasses, mausoleus o ciutats emmurallades et deixaran amb la boca oberta i sense bateria a la càmera de totes les fotos que voldràs fer.

Si t’agrada l’arquitectura islàmica característica per les seves rajoles turqueses i sentir-te com si estiguessis en una pel·lícula antiga enmig de l’orient, Uzbekistan és sens dubte el teu país.

Cal dir que la majoria de monuments han estat restaurats perquè els puguem gaudir en tota la seva esplendor però preservant sempre el seu estil original..

 

 

VISITAR UN PAÍS SENSE TURISTES

Detall dels carrers de Khiva- viatjar a l'uzbekistan
Detall dels carrers de Khiva

Això no és del tot cert, sí que hi ha turistes, i sobretot a les ciutats més conegudes com Samarkanda, però no és res comparat amb altres països que he visitat fins ara. De fet, podria afirmar que és el país on he vist menys turistes estrangers. Em va sorprendre la quantitat de turisme local, això sí.

Poder passejar pels carrers, mercats i visitar els monuments més turístics pràcticament sols va ser sorprenent i meravellós. Curiosament, una de les frases més repetides del viatge va ser “Gaudiu ara que això d’aquí a uns anys serà impensable!”.

Una de les mesures que està implementant el govern nacional per atreure a més turistes és eliminar el visat de turisme que fins ara era obligatori. Així doncs, a partir de febrer de 2019, els ciutadans amb passaport espanyol (argentí i xilè també) tenim el visat gratuït a l’arribada amb una validesa de 30 dies.

 

VIATJAR A L’UZBEKISTAN ÉS SEGUR

Tot i que puguis tenir els teus dubtes sobre la seguretat (he de dir que jo també els tenia fins que vaig començar a llegir i informar-me) et garanteixo que viatjar a l’Uzbekistan és totalment segur. Evidentment, sempre amb sentit comú, com en qualsevol altre destí.

A les ciutats més visitades veuràs que hi ha policia turística per tot arreu i sempre estan disposats a atendre’t i a ajudar-te davant qualsevol dubte.

No obstant això, sí que hi ha algunes zones que es recomana evitar, sobretot la zona fronterera amb l’Afganistan i Kirguizistan per conflictes terroristes. En principi són zones que els turistes no acostumen a visitar.

I si us plau, aprofito per dir-te que viatgis sempre amb assegurança de viatges. Sigui amb la companyia que sigui, però pensa que per voler estalviar-te uns quants diners, et pot acabar sortint molt cara la jugada. Per aquest viatge jo vaig contractar una assegurança amb IATI SEGUROS.

Minaret de Kalon i Madrassa de Miri Arab a Bukhara- viatjar a l'uzbekistan
Minaret de Kalon i Madrassa de Miri Arab a Bukhara

VIATJAR A L’UZBEKISTAN ÉS ECONÒMIC

Tot i que cada vegada van pujant més els preus (a mesura que es va obrint el país cap al turisme) em va semblar un destí econòmic i apte per a totes les butxaques.

Per a donar-vos unes orientacions de preus:

  • Vols Barcelona- Tashkent: 450€- 600€, depenent de la temporada.
  • Menjar: uns 10- 12€ per persona en un lloc turístic i uns 5€ en un restaurant local.
  • Allotjament: uns 30/ 40€ la nit, depenent de la categoria de l’hotel.
  • Tetera: 0,7€ aprox.
  • Entrades en llocs turístics (marasses, mausoleus, mesquites…): Entre els 3 i els 7 euros.
  • Vol Tashkent (capital del país) – Samarcanda: 50€
  • Tren Alta Velocitat Tashkent (capital del país)- Samarcanda: uns 40€ el trajecte.

A part de pagar les entrades dels diferents monuments, si es volen fer fotos a l’interior s’ha de pagar un preu extra a cadascun dels llocs turístics.

Com veus, viatjar a l’Uzbekistan és econòmic.

DEIXAR-TE PORTAR PER LA MÚSICA I EL RITME UZBEK

Dones ballant- viatjar a l'uzbekistan
Dones ballant

Em va encantar poder gaudir dels balls i la música uzbeka. Una nit estàvem sopant en un restaurant i a l’acabar vam passar per davant d’una sala on hi havia un grup de dones celebrant una petita festa amb balls i música. De seguida ens van convidar a participar a la celebració i ens vam posar a ballar amb elles.

En grans ciutats com Jiva es poden trobar restaurants i bars que, tot i que estan totalment orientats al turista, ofereixen espectacles de danses tradicionals.

 

 

GAUDIR DEL MENJAR UZBEK

Dos plats típics de l'Uzbekistán: plov i shuvit oshi
Dos plats típics de l’Uzbekistán: plov i shuvit oshi

És un pecat marxar del país sense provar el Plov, el plat nacional uzbek. Es tracta d’un guisat d’arròs fregit amb carn, verdures, cigrons i espècies. És realment deliciós.

També és molt famós el pa uzbek o pa de Samarcanda. Es continua realitzant tradicionalment en una espècie de forn en el qual les peces de pa es couen a les parets interiors dels forns.

I les sopes… mare meva! Quina cosa més bona! Cada dia en tastàvem una de diferent.

Els vins també són bons i de qualitat. De fet, l’Uzbekistan produeix un dels millors vins de tota la zona d’Àsia Central. No marxis del país sense tastar-lo, el podràs trobar a qualsevol restaurant ja que trobar alcohol no és difícil en aquest país. Fins i tot el vodka està present a la vida diària dels uzbeks. Serà l’herència russa?

 

VIATJAR A L’UZBEKISTAN PER TORNAR-TE NÒMADA PER UN DIA I DORMIR EN UNA IURTA

Les iurtes són els allotjaments tradicionalment construïts pels nòmades uzbeks per a poder tenir un lloc on refugiar-se i allotjar-se quan arribaven les grans nevades a l’hivern o les altes temperatures a l’estiu. En l’actualitat, alguns d’aquests campaments estan adaptats per al turisme (sense gaires comoditats) i ofereixen la possibilitat de dormir-hi com si fossis un nòmada uzbek.

Vídeo del campament de iurtes- viatjar a l'uzbekistan
Vídeo del campament de iurtes

(clica sobre la imatge per veure el vídeo)

He de dir que passar una nit en aquest campament va ser una de les experiències més boniques que vaig viure durant el viatge. Recordo amb especial estima el moment després de sopar, tots junts reunits al voltant d’una foguera, escoltant cançons tradicionals i cantant-les sense conèixer l’idioma… Va ser un dels moments que em van quedar gravats a la memòria per sempre.

Equip uzbek al campament de iurtes- viatjar a l'uzbekistan
Equip uzbek al campament de iurtes

 

I fins aquí els meus 8 motius per viatjar a l’Uzbekistan. Feia molt de temps que volia viatjar a Uzbekistan però mai trobava ningú que em volgués acompanyar així que em vaig apuntar a un viatge organitzat per “A tomar por mundo” i no vaig poder tenir millor experiència. Però això ja t’ho explicaré en un altre post. 😉

 

I ara diguem, t’he convençut? Està Uzbekistan a la llista dels teus propers viatges? T’ha sorprès?

Deixa’m un comentari si et crida l’atenció viatjar a l’Uzbekistan (i vinc amb tu! ;))

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *